Akvarelleja ja grafiikkaa Kirja Cafessa

Kirja Cafeen syyskuun näyttelyssä on esillä mikkeliläisen Teuvo Ripatin akvarelleja ja espoolaisen Risto Ingmanin grafiikkaa. Vaikka he asuvat kaukana toisistaan, taiteentekijöitä yhdistävä tekijä on olemassa: Ripatti on Ingmanin appi. Myös töitä katsellessa tulee tunne, että ne eivät riitele keskenään, vaan soveltuvat erittäin hyvin samaan näyttelyyn.   

 yhdessä
Kissa tuolissa, Siniveriset, Koskentila,
Näkymä aitan portaalta.

Teuvo Ripatti on aloittanut piirtämisen hyvin varhain ja ollut jo koulussa lahjakas muotokuvien tekijä, kertoo Ari Valjakka. Työuransa hän on tehnyt pankissa ja omassa yrityksessään tili- ja isännöitsijätoimistossa. Ari Valjakan mukaan hän on koko ajan harrastanut taiteen tekemistä, mutta jäätyään eläkkeelle muutama vuosi sitten, hänellä on ollut taas enemmän aikaa maalaamiseen. Hän on tehnyt maisemia ja tilaustöinä akvarelleja omakotitaloista ja jonkin verran myös öljyväritöitä.

Ripatti sanoo itse, että hän sai jo alle 10-vuotiaana tilaisuuden seurata silloin nuoren taitelija Raimo Kivelän työskentelyä ja tämä antoi hänelle ensimmäiset välineet, joilla sai maalata kuvan. Se aiheutti valtaisan innostuksen. Hän kehuu myös taitavia ja innostavia opettajiaan. Teuvo Ripatti sanoo käyneensä useita öljyväri- ja akvarellimaalauskursseja. Hänen mukaansa tällä hetkellä akvarelli on kuitenkin ykkönen.

mokki
Lohenkalastaja Nykälässä, Kalastaja keväällä Nykälässä,
Petäjästunturi ja Rantasauna Löydössä.

Risto Ingman puolestaan kertoo, että hän opetteli grafiikan alkeet opiskeluaikanaan Oulun yliopiston arkkitehtuurin osastolla. Opettajana hänellä oli Lauri Rankka. Myös Risto Ingman on maalannut ja piirtänyt omien sanojensa mukaan niin kauan kuin muistaa. Hän on tehnyt grafiikkaa työväenopistossa monta vuotta, jonka jälkeen hän kertoo perustaneensa oman työhuoneen muutaman muun aktiivisen harrastajan kanssa erään töölöläisen kerrostalon väestönsuojaan. Nykyään harrastus on hänen mukaansa jäänyt vähemmälle työkiireiden vuoksi, mutta jatkuvasti syntyy kuitenkin uusia luonnoksia muun suunnittelutyön ohessa.

 

Ensimmäiset työni olivat tiiliskiviä, Ingman kertoo. Niistä hän sanoo siirtyneensä tattien kautta kissoihin ja vihanneksiin. Nykyisin hän kertoo tehneensä enimmäkseen töitä, jotka liittyvät kalastukseen ja uistimiin. Näin on yhdistynyt kaksi mieluisaa mutta aikaa vievää harrastusta.

 sipulit
Kalamiehen bonsai, Säilyketölkkikala, Kevätsipulit,
Valkosipulit.

Ripatin akvarelleille on mielestäni ominaista kirkkaat vaaleat sävyt ja puhtaat värit. Ruska hehkuu töissä punaisena ja keltaisena. Toisaalla taas voi kuvitella, että on kevät, ja aurinko kimaltaa puiden ja pensaiden latvoissa. Hänen maalauksissaan on vanhoja punamullalla maalattuja rakennuksia, vihreää, vehreää luontoa, erilaisia puita ja kasveja. Ripatin tauluissa vesi ei ole kirkkaan sinistä, vaan vaaleaa lähes kuulaan harmaansinistä ja siten luonnollisemman näköistä kuin aivan sininen vesi. Teos rantasauna Löydössä on niin tutunomainen, että se voisi olla missä tahansa Suomessa. Akvarelli Naiskoski Nykälässä on ainoa tummempisävyinen työ, mutta siinäkin tummien puiden takaa siivilöityy kirkas auringon valo läpi. Mikkeliläisille kotoisia maalauksia ovat Pulkkisen kulma, Mikkelin tori ja Naisvuori.

ruska
Suomutunturi, Kumputunturi, Porttipahdan syksy ja
Pyhätunturi.

 

Ingmanin työt ovat pieniä veikeitä kuvia, joissa on siroja yksityiskohtia. Ne on tehty vaalealle, valkoiselle tai tummalle taustalle. Kuvissa on hyvin selkeät piirteet, on helppo tunnistaa, mitä kuva esittää. ”Utelias” on mielestäni ehdottomasti kaikkein hauskin Risto Ingmanin työ. Tietysti asiaan vaikuttaa varmasti se, että itselläni on kaksi kissaa. ”Kissa tuolissa” on myös erinomainen oivallus. Ingmanin kuvissa olevat sipulit ovat hyvin syötävän ja luonnollisen näköisiä ja ”Kalamiehen bonsai” on mielenkiintoinen taideteos.

 utelias ja tatit
Utelias ja tatit.

On vaikea sanoa kuten niin usein ennenkin näyttelyissä, mikä esillä olevista töistä on paras. Tuntuu, että jokainen on omalla tavallaan hyvä ja tietysti riippuu taustasta ja sijoituspaikasta, mikä teoksista sopii mihinkin yhteyteen parhaiten. Mielellään niitä kuitenkin katselee yhä uudelleen ja uudelleen myös Kirja Cafeen seinillä.

 

naisvuori
Luhtiaitta, Naisvuori, Oulankijärven rantaa,
Naiskoski Nykälässä.

 

Teuvo Ripatin akvarelli- ja Risto Ingmanin grafiikkanäyttely 1. – 30.9.2010 Kirja Cafessa.        

Tervetuloa tutustumaan!

 

Teksti ja kuvat: Sirpa Kääriäinen

Tags: , , ,

Leave a Reply