Tapahtumia

Järvi-Suomen kylät tiedottaa:

jasky

Kutsu: Jäskyn kevätkokous la 29.3.14 Mikkelin Ihastjärvellä, Etelä-Savon vm.2013 kylässä

ennen kokousta Ihastuttava Ihastjärvi!

Järvi-Suomen kylät ry:n kevätkokous järjestetään lauantaina 29.3.2014  Ihastjärven koululla, osoite Ihastjärventie 170, 50970 Mikkeli. Katso sijanti karttalinkistä, Koulu sijaitsee n. 20km Mikkelistä pohjoiseen Ihastjärven paikallistien (15212) varressa. Lisätietoa kylästä ja koulusta: www.ihastjarvi.fi

Ohjelma:

Klo 10 Ihastuttava Ihastjärvi!  Etelä-Savon vuoden 2013 kylän esittelee kyläyhdistyksen puheenjohtaja Ria Koponen.

klo 11 Keittolounas.  Syönnin päälle kuulumisten ja kokemusten vaihtoa eri kylien kesken sekä tutustumista vuonna 2012 valmistuneeseen Ihastjärven kyläkouluun.

Ennen kokousta kaakkukahvit (laktoositon).

Klo 12 Kevätkokous. Käsitellään sääntöjen mukaiset asiat: toimintakertomus, tilinpäätös jne.

Ilmoittautuminen perjantaihin 21.3.14 mennessä kyläasiamiehelle kylaasiamies.tuula.eloranta@gmail.com. (Ilmoita samalla, haluatko jauheliha- vai kasviskeiton sekä mahdollisesti gluteenittoman kahvileivän)

Yhdistys- ja yhteisöjäsenten edustajat, muistakaa valtakirja.

Jäskyyn kannattaa liittyä jäseneksi ja maksaa jäsenmaksu (tietoa liittymisestä ja jäsenmaksusta tämän viestin lopussa).

Tervetuloa!

Hallitus

Vielä ehtii hakea Etelä-Savon vuoden 2014 kyläksi  –  viimeinen palautuspäivä pe 7.3.

Onko kylänne aktiivinen, toimintanne tuloksellista?  Vielä on jokunen päivä aikaa hakea Etelä-Savon vuoden kyläksi. Valitulle kylälle on luvassa paljon myönteistä julkisuutta. Etelä-Savon vuoden 2014 kylä lähtee ehdolle myös valtakunnallisen vuoden kylä -valintaan.

Hakemuslomakkeita voi tilata kyläasiamieheltä sähköpostitse: kylaasiamies.tuula.eloranta@gmail.com. Hakemusten viimeinen palautuspäivä on perjantai 7.3.2014. Viime vuoden ja edellisvuoden hakemukset otetaan huomioon myös tänä vuonna ja niitä voi täydentää. Kaikki liitteet (vuosikertomukset, asukaskirjeet, lehdet, valokuvat, leikekansiot jne.) palautetaan kylille tämän vuoden valinnan jälkeen.

Maakuntahallitus nimeää Etelä-Savon vuoden kylän Jäskyn hallituksen ehdotuksen perusteella. Vuoden kylän valinnassa painotetaan vuonna 2014 Jäskyn jäsenyyttä, tiedottamista ja kyläsuunnitelmaa. Etelä-Savon vuoden kyläksi 2013 valittiin Mikkelin Ihastjärvi.

Yhteydenotot mielellään maanantaisin – kyläasiamies on osa-aikainen. Osa-aikaisesta työstä johtuen kyläasiamies on parhaiten tavoitettavissa juuri maanantaisin. Muina päivinä kannattaa jättää tekstiviesti tai lähettää sähköpostia.


Kyläasiamies kylillä
sopimuksen ja mahdollisuuksien mukaan. Vielä lähiviikkoina hallinnon uudelleen organisointi  aiempaa sutjakammaksi vaatii  reippaasti työtä. Maakuntamaanantait otettiin koekäyttöön, toivotaan kylätilaisuuksien järjestämistä maanantaiksi.
Kylähyvä kiertää - hyviä käytäntöjä kylältä kylälle. Ideana on, että kylä lähettää kyläasiamiehen mukana jonkun omasta kylästään kertovan tavaran sekä hyviä toimintavinkkejä seuraavalle vierailukylälle.Kylähyvä kiertää – tavarat ja vinkit julkaistaan myös Jäskyn facebook-sivuilla.

Ensimmäisenä lähtee savonrantalainen Rönkönvaara-Lapinlahden kyläpaita Enonkylille Mäntyharjulle.  Vinkkinä, että kyläyhdistyksen hallitukseen voi ottaa  ala- ja yläkouluikäiset nuoret sekä varmistaa  kehitystoimet oman kylän edustajilla keskeisissä sidosryhmissä (esim. Leader-toimintaryhmä, aluelautakunta, seudullinen kyläyhdistys).  Paitaan sopivalle ja muutenkin mukavalle saattaa olla myös emännän paikka Savonrannan suunnalla, viestitetään Rönkönvaara-Lapinlahti -kylältä. Ja, että kylätoiminta perustuu todelliseen vapaaehtoisuuteen.

Vieraslajit uhkaavat? –  Perehdy vieraslajien tunnistamiseen ja torjuntaan seminaarissa 11.3. klo 9 – 16 Mikkelissä
Tunnistatko vieraslajit, jotka ovat ehkä jo levinneet riesaksi  omaan lähiluontoosi?  Ennaltaehkäisy on paras keino, mutta miten ehkäistä esimerkiksi kasveista jättiputken, jättipalsamin, kurtturuusun ja komealupiinin, selkärankaisista minkin ja supikoiran sekä nilviäisistä espanjansiruetanan leviämistä?
Täsmätietoa asiantuntijoiden kertomana on tarjolla Vieraslajit, tunnistaminen ja torjunta -seminaarissa 11.3.2014 klo 9 -16 Mikkelin yliopistokeskuksen auditoriossa (Lönnrotinkatu 5). Järjestäjät Ruralia-instituutin Laadukasta liiketoimintaa luonnosta -hanke ja useat alan asiantuntijat toivovat mukaan myös   eri järjestöjen (urheilu- ja metsästysseurat, maa- ja kotitalousnaiset, Martat, 4H, kaupunginosaseurat ja kyläyhdistykset, luonnonsuojeluyhdistykset ym.) edustajia, joilla on mahdollisuus välittää tietoa aiheesta ja osallistua talkoiden organisointiin tai talkoisiin. Talkootoiminta on välttämätöntä, jotta onnistutaan ennaltaehkäisemään vieraslajien leviämistä. Maksuton seminaari on kaikille avoin.
Katso tästä seminaarin ohjelma

Ilmoittautumiset: 5.3.2014 mennessä

https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/48377/lomake.html

Lisätietoja: birgitta.partanen@helsinki.fi, puh. 044 538 2248

Uusi nuori tekijä Nasevasti maaseutuyritykseen – Myös kylien nuoret mukaan!
Maaseutuyritykset ja työllistämistä harkitsevat yhdistykset voivat löytää Naseva-hankkeen kautta sopivan tekijän alle 30-vuotiaista ammatillisen tutkinnon suorittaneista ammattilaisista. Yhdestä neljään kuukautta kestävän valmennusjakson ajan nuori peruskoulutettu ammattilainen on ns. työssäoppimassa työpaikalla. Samaan aikaan hän voi suorittaa esim. tulityö-, työturvallisuus-  ym. lupakortteja ja -passeja, parantaa asiakaspalvelu- ja it-osaamistaan ja hankkia lisää  yrityksesi tehtävissä tarvittavia taitoja. Työssäoppimisesta ei aiheudu henkilöstökuluja.Myös maaseudun nuorille on tarjolla Nasevan kautta oiva väylä työelämään. Muutaman kuukauden räätälöidyn täsmäkoulutuksen ja työssäoppimisen jälkeen jo reilut 130 nuorta on napannut itselleen työpaikan. Valmennuksen ajalta on oikeus työvoimakoulutusetuuteen.
Etelä-Savon ammattiopiston ja Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston asiantuntijat palvelevat nuoria ammattilaisia ja yrityksiä joka puolella maakuntaa. Maalis-huhtikuussa on hyvä aika valmentaa tekijä kesäsesonkia varten.Kenties paluu- ja maallemuuttajakin voi hakea jalansijaa uuden kotiseutunsa työelämään. Keväällä ammattiin valmistuvat pääsevät myös mukaan kesän alussa.
Lisätietoa: tästä

Facebook-sivut on avattu

Järvi-Suomen kylät on siirtynyt uuteen aikaan: myös Jäskylle on avattu Facebook-sivut. Sivustolla näkyy jatkossa vilauksia eteläsavolaisesta kyläelämästä sanoin ja kuvin. Tervetuloa mukaan – tykkää, kommentoi, linkitä, jaa, kutsu kavereitasi tykkäämään!

Maakunnan mainioita menovinkkejä
Jos teillä on tapahtuma, johon kaivataan osallistujia muualtakin, laita linkki ja vinkki tiedoksi kyläasiamiehelle. Julkaisemme maakunnan menovinkkejä jatkossa uutisviestissä.
Muistattehan huolehtia Jäskyn jäsenmaksusta 2014 – Uudet jäsenet tervetuloa!

Maksamalla Jäskyn jäsenmaksun saa:

  • MaaseutuPlus-lehden kotiin viisi kertaa vuodessa (arvo: 30 euroa) sekä Etelä-Savon  uutisviestit.
  • Kylille on tarjolla Suomen kylätoiminta ry:n kautta  ilmaista lainopillista neuvontaa.
  • Tietenkin saat myös äänioikeuden yhdistyksen jäsenkokouksiin. Olet mukana hyvän asian puolesta, mukavien ihmisten kanssa.
  • Jäskyn kautta pystyt vaikuttamaan maakunnan asioihin, maakuntaohjelmaan jne.
  • Saat myös tietoa ja apua oman kyläsi kehittämiseen ja hanketoimintaan.

Liity Järvi-Suomen kyliin, ajamme yhdessä kylien ja kaupunginosien asiaa Etelä-Savossa! Liittyä voi maksamalla jäsenmaksun. Jäsenmaksu vuodelle 2014 on henkilöjäsenille 15 euroa, yhdistyksille 35 euroa ja kannattajajäsenille (kunnille ja yrityksille) 100 euroa. Maksut tilille 527104-4261890, Järvi-Suomen kylät ry. Nimi ja osoite (myös sähköpostiosoite), johon Jäskyn posti halutaan, ilmoitetaan kyläasiamiehelle, maksulomakkeeseen merkityt tiedot eivät aina välity meille.

Vilkasta ja aurinkoista maaliskuuta! Osallistutaan vilkkaasti omien kyläyhdistystemme ja muiden kyläseurojemme kokouksiin. Myös tiekuntien ja osakaskuntien kokouksissa päätetään tärkeistä asioista, lisäksi on mainio tilaisuus rupatella naapureiden kanssa, useimmiten vielä kahvikupin äärellä.
Tuula
Tuula Eloranta
Maakunnallinen kyläasiamies, Etelä-Savo
Järvi-Suomen kylät ry
p. 045 1274 086

postiosoite: Järvi-Suomen kylät ry c/o Eloranta, Peiposjärventie 520, 77430 Siikamäki