Härkäjärven ja Letvenlammen kesäkuulumisia

Se on nyt kesä. Kevät meni, samoin kevättulvat. Tulva ei ollut ollenkaan niin paha, kuin ennakkoon aavisteltiin. Kelit suosivat ja suurin osa kosteudesta haihtui taivahan tuuliin.

Korkeimmillaan vesi käväisi Härkäjärvessä 26.4, jolloin mittauspisteen lukema oli 129. Letvessä lukema oli samaan aikaan 116. Vappusateet antoivat takapakkia ja vapun jälkeen olimme vain sentin päässä huippulukemista.

Sen jälkeen vesi onkin laskenut tasaisen varmasti ja nyt kesäkuun puolivälissä alan toivoa, että lasku hiljenisi reilusti. Järven korkeuslukema on n. 80 ja Letven n. 60. Vesikään ei mene enää padon yli tasaisena mattona, vaan särkyy kivissä.

 Harkajarven_pato_kesa

Tulvaveden aikana oli kiva katsoa, koivuntaiminen istutuksen lomassa, Törmäjoen sillan alapuolen mutkassa, miten telkät laskettelivat jokea alas. Hetken päästä ne lensivät takaisin järvelle ja uusi liukumäki alas.

Kesäkuun kymmenennen päivän tienoilla joku pesimisessään myöhästynyt telkkä oli kuvitellut löytäneensä mahtavan pesäpöntön, kun oli lentänyt grillikotani savupiipusta alas. No hätähän sille raukalle oli tullut, kun ulosmeno samaa kautta ei onnistunutkaan. Onneksi satuin kuulemaan oudon äänen kodasta ja avasin oven. Ulostulo ei kuitenkaan onnistunut välittömästi, mutta jätin oven auki. Aamulla oli vieras poissa, mutta kota oli aika siivottomassa kunnossa.

Toukokuun helteet innoittivat järven pohjakasvuston kasvuun ja nyt kun vedenpinta laskee, niin lumpeen- ja ulpukanlehtiä on näkyvissä pilvin pimein koko lahden alueella. Samoin on varmaan muissakin matalissa lahdissa. Niittoporukoille olisi tekemistä heti juhannukselta.

Kevään informaatiokokouksessa oli puhetta, että tulevana kesänä järveä kartoitetaan. Nyt tiedän, että heinäkuussa järvelle tulee vieras Buster – vene sitä työtä tekemään. Lupasin, että saavat laskea paattinsa veteen rannastani. Joten eteenpäin mennään yhteisessä tavoitteessa.

Pieni pyyntö minulla on juhannusta varten. Älkää jättäkö juhannuskokkojen tuhkia ja hiiliä rantaveteen. Sehän on silloin sama, kuin heittäisitte apulantaa järveen. Rehevöityminenhän siitä seuraa.

Tervetuloa kaikki kesäasukkaat viihtymään rannoilla mutta myös ”kärsimään” inisevistä itikoista. Niitäkin on alkukesän kelit suosineet. Paarmat, nuo kesän viimeiset muuttolinnut vielä puuttuvat, mutta kunhan kelit lämpenevät, nii eiköhän nekin saavu joukkoomme.

Terveisin

Anita Törn

 

ENNAKKOTIETO

Härkäjärven järvenlaskuyhtiön vuosikokous pidetään sunnuntaina 18.7.2010 klo 14.00 Korholan koululla.

Leave a Reply