Luusniemen kylätapahtumassa tietoa Kyyvedestä

Luusniemellä esiteltiin kyläläisille ja kesäasukkaille Kyyvesi kuntoon -hanketta lauantaina 12.6.2010. Tilaisuus alkoi klo 12.00 ja heti kylätalo täyttyi innokkaista kuulijoista. Kävijöitä riitti aina lähelle klo 16.00.

Juttua oli monenlaista alkaen isoista kalasaaliista ja päättyen Kyyveden alueella tapahtuneeseen puutavaran uittoon.

Kyyveden tila ja vesistön hoito kiinnostaa

Kyyveden tila ja vesistön hoito kiinnostaa

Paikalla arvioitiin käyneen noin 80 henkilöä. Osa pistäytyi kahvilla ja ostoksilla. Kunnostus- ja  hoitohankeen kannalta on parasta, että suurin osa oli kiinnostunut Kyyveden tilasta.
Kyyvesi on suurjärvi ja sen hoito ei ole kaikkein helpoin tehtävä. Kuulijat olivat kuitenkin tyytyväisiä kuulemaansa, koska hanke on järjestäytynyt ja eri hankkeita suunnitellaan sekä valmistellaan.
Luusniemellä oli järjestetty kysely hoitohankkeen tiimoilta. Kyselylomakkeita kesä- ja paikallisille asukkaille oli jaettu kolmesataa kappaletta. Kylätapahtumaan oli palautuksia tullut 70 kpl, joten palautusprosentti on 23 %. Tämä on varsin hyvä määrä ja osoittaa myös kiinnostusta vesistön hoitoon. Lomakkeiden sisältämät tiedot tullaan käsittelemään ELY -keskuksessa. Nyt kerättyjen  ja muiltakin Kyyveden osa-alueilta kerättävien tietojen pohjalta syntyy tarkempi kuva hoidon tarpeesta.
Lomakkeen palauttaneiden kesken arvottiin 10 kpl WEKE-katiskoita. Myös muutama REHEVÖITYNEEN JÄRVEN KUNNOSTUS JA HOITO – opas oli arvonnassa. Katiskat oli lahjoittanut Kyyveden kalastusalue ja oppaat Etelä-Savon ELY -keskus.
Karttojen äärellä riitti tarinaa

Karttojen äärellä riitti tarinaa

Pöydälle oli asetettu kartta Luusniemen lähivesistä. Kartalle toivottiin merkittävän mm. sopivia kosteikkoalueita, niittoa tarvitsevat alueet ja myös muut vesistön hoidon kannalta tärkeät seikat. Kiitettävästi kartalle merkintöjä ilmestyikin. Keskusteluissa kävi ilmi, että Kyyveden nuotta-apajista ei ole tarkkaa tietoa. Nyt Luusniemeltä kartalle merkittiin alueita, joissa nuottaa tiedettiin vedetyn, tai joissa on vedetty viime aikoina.
Kivisen ja karikkoisen Kyyveden kalastaminen nuotalla on vaikeaa, ellei tiedä paikkoja, joissa nuotta kulkee.
Luento Kyyveden tilasta. Ympäristösuunnittelija Reijo Lähteenmäki kertoo

Luento Kyyveden tilasta. Ympäristösuunnittelija Reijo Lähteenmäki kertoo

Vesistön hoidon ja kunnostuksen paikallinen yhteistoiminta syntyy luontevasti Viikarinlahti -yhdistyksen sekä Luusniemen Läntinen ja Itäinen – osakaskuntien kesken. Tarvittavat hoitotoimet kohdentuvat juuri niille alueille, joissa hoitotarvetta on.
Hanuri soi Luusniemen kylätapahtumassa

Hanuri soi Luusniemen kylätapahtumassa

 Ei koko päivä suinkaan ollut pelkkää vesienhoitoa. Tapahtumassa nautittiin myös musiikista ja huumoripitoisesta ohjelmasta. Valitettavasti  taiteilijoiden nimet jäivät minulta unohduksiin. Kuitenkin jotain tarttui muistiin; Pirjo-rouva kertoi olevansa entinen Kartano ja kotoisin Iisvedeltä.  Joka tapauksessa hän sai paikalla olleet taukojumpaan ja iloiselle mielelle. KIITOS!

Seuraavan kerran Kyyvesi kuntoon -hanketta esitellään HAUKIVUOREN KOTISEUTUPÄIVILLÄ heinäkuussa sekä MIKKELIN KALAMARKKINOILLA elokuussa ja PIEKSÄMÄEN KALAMARKKINOILLA syyskuussa.

 

Kuvat: Matti Salonen

Teksti: Reijo Lähteenmäki

Leave a Reply