Vuosi 2016

TÄMÄ VUOSI 2016

Aloitan tämän vuoden täältä häntäpäästä. Eli Meidän pikkujouluista, jotka vietettiin Mutterituvalla. Tästähän on jo pari viikkoa kun siellä kävimme. Olen kuullut muutamia kommentteja, kun jokaisella on noita joulubileitä useitakin:  ruuan suhteen kaikki kiittelivät, kuinka hyvää oli tarjolla. Siitä kiitos Mutterituvan isännälle ja emännälle, vieläkin siellä olijat maiskuttavat suutaan.

Ehkä vielä palaamme rikospaikalle. Mikähän siinä on, että kun sakki lähtee täältä Himalanpohjalta liikenteeseen, niin keli ei ainakaan meitä suosi, sataa räntää tai sitten muuten on ollut loskakeli, mutta siksi olemmekin valinneet tutun ja turvallisen Pulkan kyydin, sillä tuntuu turvalliselle istahtaa Pulkan kyytiin. Tässä vielä muutamia kuvia tyytyväisistä matkalaisista.

Ruokaa odotellessa, jaa mutta tarkemmin kun kuvaa katsoo niin pukkikin on jo käynyt.

Ruokaa odotellessa, jaa mutta tarkemmin kun kuvaa katsoo, niin pukkikin on jo käynyt.

Mikähän Ollia noin jännittää.

Mikähän Ollia noin jännittää.

Jotenkin voisi ilmeistä päätellä että kaikki ei olisi hyvin, mutta toisin on, ei sitä maha täytenä hyppiä.

Jotenkin voisi ilmeistä päätellä että kaikki ei olisi hyvin, mutta toisin on, ei sitä maha täytenä voi hyppiä. Pukin tuloa tässä nyt jännitetään…

3.12. 2016

Olen tosiaankin ylpeä, että meillä täällä Himalansaarella on oma kaunis kyläkirkko, ja siitä todisteena taas tänään sain sen asian todeta. Kauneimmat joululaulut kuulimme kirkossa, seurakunnan laulamina. En yhtään ihmettele, miksi Kari Kanto suosii kirkkoamme, sillä akustiikka siellä on mahtava. Äänen, jonka päästät, palaa kuulijan korvaan samana kauniina kaikuna, ehkä korkea tila ja hirsiseinät sen mahdollistavat. En ole asiantuntija. Kirkko tosin ei ollut aivan täysi, osallistujia oli ehkä 50-60, lämmin tunnelma, nätti valaistus, no mitä muuta siitä voisi sanoa.

Mainitsisin vielä Kaijan kotitalon joulukuusen, joka antaa valoa tähän syksyiseen harmauteen, se on kiva pilkahdus tienvarrelle, lähes näen jokakerta kun ohi ajan, että tonttu pilkahtaa kuusen katveessa, kenties menossa pelottelemaan pikkulapsia. Tosin ne alkaa olemaan harvinaisia näillä kulmilla.

Ja laulu raikuu, joululaulut kaikuu. Hyvää joulun odotusta teille kaikille,,, olkaa kilttejä.

Ja laulu raikuu, joululaulut kaikuu. Hyvää joulun odotusta teille kaikille… olkaa kilttejä.

Nyt kun mennään jo joulukuuta tätä vuotta, joten on aika laittaa vuoden tapahtumia pakettiin. Talvi meillä, niin kuin jokainen muistaa, oli vähäluminen ja lumilinkoihin investoineet kärsivät lumen puutteesta. Pakkasia oli juuri sen verran kun pitikin, kaksi viikkoa pakkasia kesti ja jäät vahvistuivat kantaviksi, joten pilkkijät pääsivät narraamaan toisiaan.

Himalanpohjan kylätiimin toiminta oikeastaan alkoi tänäkin vuonna pilkkimestaruuskilpailujen järjestämisellä, Aholampi oli tapahtuman pääpaikkana, ja kiitettävästi sinne asian harrastajia saapuikin. Tulokset ovat vielä sivuillamme näkyvillä.

Toinen pääohjelmanumero meillä oli Himalansaaren koivulassa pidetty kesätapahtuma tansseineen.

Ristiinalais-mikkeliläinen orkesteri takasi tahdin niin että lattialankut notkuivat seuratalossa. Kiitos suuresti Kari Piskoselle! Ulkona suoritettuun ohjelmaan kuului tikanheittoa, lypsykonekumin nakkaamista maitotonkaan, tulitikun pituusheittoa ja Aki Hirvosen kalankäsittelyä (kuinka hauesta ruodot poistetaan) ym. kalan kalpeerausta sekä lämpötilan arvaus.

Aki Hirvonen osaa kyllä käsitellä kuinka kalaa jalostetaa, ai että se on helppoa(näköista).

Aki Hirvonen osaa kyllä kalan jalostamisen, ai että se on helppoa (näköista). Kuva: Juha Kelkka

Muikut paistoi Marko, makkarat paistoi Mauri ja muikut siivottiin talkoilla.

Muikut paistoi Marko, makkarat Mauri ja muikut siivottiin talkoilla. Kuva: Juha Kelkka

Iltamien piäjohtajana toimi Petri Tikkanen

Iltamien piäjohtajana toimi Petri Tikkanen. Kuva: Juha Kelkka

Tässä lentää lypsykoneen tissikumit. Heittovuorossa Kaija Kilpeläinen

Tässä lentää lypsykoneen tissikumit. Heittovuorossa Kaija Kilpeläinen. Kuva: Juha Kelkka

tässä kuvassa Ahti taitaa pyytää korkeemmalta apuja

Tässä kuvassa Ahti taitaa pyytää korkeemmalta apuja. Kuva: Juha Kelkka

Tikanheitto paikalla riitti asiakkaita koko illan Pertti hoiteli tämän rastin.

Tikanheittopaikalla riitti asiakkaita koko illan, Pertti hoiteli tämän rastin. Kuva: Juha Kelkka

 

Mukavasti tähänkin riitti osallistujia, vaikka kesällä tapahtumia on aivan joka lähtöön. Koivulassa oli kesällä kovasti toimintaa, oli Saimaan teatterin esitys ja nuorisoiltoja, kesän avaus, jossa oli taimia ym. myytävänä, sekä syystori ja keittopäivä. Kesätori toimi perjantai-iltaisin Koivulan pihamaalla, ja tarjolla oli leivonnaisia, kakkuja, piirakoita ym. myytävää.

Tansseista innostuneina ajateltiin myös tulevana kesänä järjestää bileet. Tämän kesän kova sana oli paistetut neulamuikut ja siihen sattuva dippikastike. Kova työ oli putsata miljoona pikkumuikkua paistokuntoon.

Kyläkokous.

Vuotuinen kyläkokous pidettiin Koivulassa 2.5. Puheenjohtajana toimi Anne Korhola, joka vei kokouksen hyvävauhtisesti päätökseen.

Se on sitten totinen paikka.

Se on sitten totinen paikka.

Kari Piskonen luennoi lääkevalinnoista. Pääaiheena oli astman kehittyminen ja lääkkeiden erilaiset vaikutukset.

Kari Piskonen selvittää kuinka asma lääkkeet vaikuttaa ihmisen hengitykseen.

Kari Piskonen selvittää kuinka astmalääkkeet vaikuttavat ihmisen hengitykseen.

Aina puhuttaa tien kunto. Edellisenä kesänä tehtiin Himalanpohjan tien kunnostus, ja tänä kesänä Himalansaaren tietä parannettiin, ojat kaivettiin ja uudet rummut asennettiin vanhojen jo lähes romuksi menneitten tilalle. Tietä on sorastettu ja tasoitettu kiitettävällä tavalla, joten mikä on nyt huristella Himalansaarelle.

Yksi näkyvistä töistä Himalansaarella on kirkon katon uusiminen. Katto on vuotanut jo useamman vuoden ajan, ja nyt siinä on samanlainen palahuopa kuin aikaisemmin. Vielä ensi kesäksi jää puuhastelua katon kanssa, kun korjauksen yhteydessä havaittiin, että katolla sijaitseva torni on lahoamispisteessä. Toivottavasti ensi kesänä sekin korjataan ja luvassa on myös, että kirkko saa uuden maalikerroksen.

Telineet valmiina!

Telineet valmiina!

Kari Kanto kävi myös esiintymässä kirkossa, kuinkakohan mones kerta lie ollut.

Kirkon piha oli myös päänäyttämönä, kun lapset leikkivät ohjatusti tänä kesänä, kuten jo niin monen monena kesänä.

Mustikan kukinta oli keväällä aivan mahdotonta, satoa odotellessa kuitenkin toiveet jättisadosta hupenivat suuresti, no kyllähän mustikoita sentään metsästä löytyi kohtuullisesti, kun etsi sen parhaan paikan. Sama puolukan suhteen, kantarelleista puhumattakaan.

Jos joku moitti muikun saantia tänä kesänä, niin syyn voi etsiä oman verkon silmäkoosta, sillä muikkuja tuli runsaasti 15 mm verkolla. Itse pyysin kahdella verkolla, ja kyllä aivan kyllästymiseen asti mujetta nousi. Näin mietti kihtivarvas Mauri!

Myös hauki oli syönnillään koko kesän. Kukahan liene saanut suurimman hauen näiltä vesiltä, ainakin Sergei sai virvelillä 9,7 kg vonkaleen. Suurimmasta kalajutusta kuitenkin vastasi (jota ei kukaan usko), minä allekirjoittanut, sillä käydessäni Timpan kanssa viskomassa peltilätkää, kolmella heitolla saimme neljä haukea yhteensä 24 kg. Oli siinä saalista kerrassaan.

Nämä kaikki vain kolmella heitolla, nooh onhan noita kalajuttuja!!

Nämä kaikki vain kolmella heitolla, nooh onhan noita kalajuttuja!!

Vuoden tapahtumia

Pilkkikilpailut.

Vuosikokous 2.5.

Yhdistyksen hallituksen kokoukset 3 kpl.

Peli-illat ja kahvio kesä-heinäkuussa Koivulassa.

Leikkikenttätoimintaa, kirkon pihamaa.

Navin suunnistuskahvitus, Lapinniemi. 6.7.

Kari Kannon konserttikahvitus 17.7.

Kesätapahtuma 16.7.

Pikkujoulut 26.11.

Kauneimmat joululaulut lauletaan saaren kirkossa 3.12.

Puheenjohtajan palsta. Katriina ole hyvä

Muuten yhdistyksen ohjelmisto on vuosittain kutakuinkin sama, mutta viime kesänä testattiin kesätapahtuman suosiota Koivulassa. Tapahtuma ylitti kaikki odotukset, yleisöä oli noin 130.

Tulevalle kesälle on suunnitelmissa jälleen järjestää samalla reseptillä jotain vastaavaa. Moni on toivonut, että tällaisia tapahtumia voisi olla vaikka useampia kesän aikana.

Onneksi Saimaan teatteri on löytänyt seurojentalon esiintymispaikakseen yhteistyössä maa- ja kotitalousseuran kanssa, se on myös ollut erittäin suosittu. Nuorille ja aivan minkä ikäisille vaan on pidetty kesäperjantaisin ”nuokkua”erilaisten pelien merkeissä ja silloin on pidetty kahviota auki. Anita Heikkisen myyntikojusta voi käydä ostamassa leivonnaisia, ja päivän lehdet voi lukaista siinä samalla kahvia juodessa.

Pikkujoulut

Edellisvuoden pikkujoulut ruokailun osalta olivat Tertin kartanossa, myös teatteriesitystä kävimme katsomassa, ja ne jotka eivät teatteriin lähteneet heille oli Rantakeitaassa lystiä yllinkyllin.

2015 pikkujoulu maisema oli tämännäköinen, eipä huono!

2015 pikkujoulumaisema oli tämännäköinen, eipä huono! Kuva: Kaija

Tämänvuotiset pikkujoulut pidimme Mutterituvalla Suomenniemellä. Melkein nelisenkymmentä kyläläistä nautiskeli talon maistuvasta tarjoilusta. Vähän lauleskeltiin ja pidettiin arpajaiset, joiden pääpalkinnon 40 € S-ketjun lahjakortin voitti Anneli Jaatinen ja Kuoman lahjakortin Taikatuuli Haiminen.

Tässä vielä kooste illan kulusta:

”Tiukkana lauantaina lähti kaunis joukko himalanpohjalaisia pikkujouluretkelle mustalle Mutterituvalle. Tie oli mielenkiintoinen ja keli oli pörröinen, mutta lämmin. Pulkan auto vei turvallisesti perille. Mutterituvalla syötiin vaalea jouluruoka ja laulettiin pehmoisia joululauluja. Kierot arpajaiset pidettiin. Hyvä joulupukki kävi tervehtimässä meitä. Pyöreää Olavia vähän jännitti joulupukki. Pitkiä lahjoja jaettiin ja kaikilla oli lyhyt mieli. Sievä maha saatiin täyteen ja kultaiset torttukahvit päälle. Kiitos kaikille multaisesta illasta.”

Tulevalle alkuvuodelle on ollut puhetta retken järjestämisestä. Ottaisimme mielellämme ehdotuksia vastaan mielenkiitoisista kohteista. Retki voisi olla uimahalli tai ostosreissu, vai löytyisikö jokin muu mielenkiintoinen kohde?

Ehdotuksia voi esittää Maurille puh. 0440886884 tai sähköpostitse liukkonenmauri(ät)msn.com

Hyvää joulun odotusta kaikille, toivotaan pysyvää lunta ja järviin kantavia jäitä!

KATRIINA.

Kylän tapahtumia

Himalanpohjalle valmistui ainakin yksi ylioppilas tänä kesänä, Henri Pöysä.

Henri Pöysän merkittävä juhlapäivä.

Henri Pöysän merkittävä juhlapäivä.

Merkittäviä syntymäpäiviä ei tainnut kukaan viettää, mutta jokainen meistä kuitenkin olemme vuotta vanhempia kuin viime vuonna, siitä jokaiselle onnittelut.

Uusia lapsia ei tainnut myöskään paikkakunnalle syntyä… harmin paikka!

Tuulista on ollut, ja muutama puu on sen vuoksi kesän aikana kaatunut, sähkötkin oli poikki muutaman hetken, mutta ei mitään katastrofaalista kuitenkaan ole tapahtunut.

Oli kesällä kauniitakin ilmoja. Kuva: Kaijan ottama.

Oli kesällä kauniitakin ilmoja. Kuva: Kaija

Hieman kyselyä

Suoritin pienimuotoisen kyselyn kuinka Himalanpohjalla seurataan meidän nettisivuja. Netti on uusi keksintö, joka ei tunnu vielä oikein levinneen tänne Mikkelin toiseen laitaan, mutta niinhän se saattaa olla myös muualla Suomessa. Kysyin: ”Mistä saitte tiedon, että Mutterituvalla vietetään Himalanpohjan pikkujouluja?” Useimmista vastauksista kävi selville, kuinka tärkeä paikkakunnan lehti Ristiinalainen on. Se näyttääkin tulevan lähes joka talouteen. Toiseksi suosituin näytti olevan tuo ”viidakkorumpu”, eli ystävältä toiselle kulkeva tieto. Oli muutama käynyt miämedia-sivullakin ja sieltä harhautunut kylän sivuille. Kylämme sivut ovat olleet toiminnassa vuodesta 2006, elikkä runsas kymmenen vuotta. Kymmenen vuoden aikana muutaman avustajan tukemana on jotain aikaan saatu, ehkä useimpia on itkettänyt, joitain naurattanut tämä räpellys, mutta tämähän on aivan vapaaehtoista.

Sivuillemme pääsee osoiteella miämedia/kansalaismedia/himalanpohjan kylät. Sivuiltamme on edelleen linkkejä esim. Himalansaaren osakaskunnan kalastussivuille ja muutama muu hyödyllinen linkki.

Matkailua

Tuli kävästyä isolla kirkolla ja tutkimassa maamme rajapyykkejä ja niitten kuntoa.

Durhamin kadedraali, olis liian iso meidän kylälle.

Durhamin katedraali, olis liian iso meidän kylälle.

Ainakin Suomen ja Norjan rajalla oli rauhallista.

Kilpisjärveltä vähän pohjoseen.

Kilpisjärveltä vähän pohjoseen.

Olkaa hyvä vaan ja poiketkaa tällaisessä pienessä kylässä, siellä sijaitsee kunnon kalaravintola (The Magpie Cafe) – no nehän on makuasioita, joista ei kannata kiistellä.

Korkeat oli portaan huipulle, teki minun kipeille jaloille häijyä. Paikkakunta on Englanti ja kaupunki Whitby.

Korkeat oli portaat huipulle, teki minun kipeille jaloille häijyä. Paikkakunta on Englanti ja kaupunki Whitby.

Paria poikkeusta lukuun ottamatta kuvat ja teksti Mauri / Katriina/ Kaija / Juha Kelkka.

 

Comments are closed.