Itsenäisyyspäivänä

Tänään on taas aihetta juhlaan, on hyvä syy nostaa siniristilippu aamulla salkoon. Voimme taas käydä läpi joulukuun kuudenteen liittyviä riittejämme, Tuntemattoman sotilaan katsomista, kynttilöiden polttamista ja Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton seuraamista.

Tänään on kuitenkin poikkeuksellinen itsenäisyyspäivä. Marraskuun 30. päivä tuli kuluneeksi 70 vuotta talvisodan alkamisesta. Talvisodalla on suomalaisten mielissä oma erityinen asemansa: se oli – ja on – sankaritarina, se on Daavidin ja Goljatin tarina, se on tarina vääryydestä ja oikeudenmukaisuudesta. Mutta ennen kaikkea se on tarina Suomen ja suomalaisten selviytymisestä ja yksituumaisuudesta vaaran hetkellä.

Talvisodan merkitys on kansakuntamme kollektiivisessa mielessä muuttunut vuosikymmenten saatossa. Poliittisesti myrskyisillä 60- ja 70-luvuilla keskusteltiin hyvinkin vakavasti siitä, oliko talvisota kannattanut välttää myöntymällä Neuvostoliiton vaatimuksiin. Veteraaneille tokaistiin ”mitäs sinne läksitte”. Monet uskoivat vakavasti neuvostoliittolaisen historiankirjoituksen tulkintaan sodan syistä ja syyllisistä. Sittemmin mm. venäläisen talvisotaan perehtyneen historioitsijan Juri Kilinin mukaan päätös Suomen liittämisestä suureen neuvostokansojen perheeseen tapahtui jo vuosia ennen kuin talvisota alkoi. Sota itsessään oli vain tuon politiikan johdonmukainen seuraus.

Onneksemme tilanne on tänään toinen. Sodan syyt ja syylliset on tunnustettu itärajan molemmin puolin. Suomalaiset ovat oikeutetusti ylpeitä siitä, että itsenäisyys turvattiin vaikka sen hinta – 27 000 kaatunutta ja 43 000 – haavoittunutta – oli kova. Mutta  vaihtoehto olisi ollut vielä kovempi. Tänä päivänä veteraanien arvostus on sille kuuluvalla tasolla.

Talvisodan yksituumaisuuden kaltaista yhteisöllisyyttä tarvittaisiin tänäänkin. Yhteiskuntamme on pelottavalla tavalla eriarvoistumassa. Tämä on korostunut erityisesti kuluneena vuonna, jolloin pienestä suhdannehäiriöstä kehittyi lumivyöryn omaisesti maailman laajuinen lama, jonka vaikutukset päinvastaisista ennusteista huolimatta ylsivät voimakkaina tänne pohjan perukoillekin. Se on tuonut monelle perheelle jokapäiväiseen toimeentuloon liittyviä ongelmia. Nyt tarvittaisiin sitä samaa yksituumaisuutta, joka valtasi suomalaiset 70 vuotta sitten. Nytkään ei saisi kaveria jättää. Hyvän tilaisuuden kaverin auttamiseen tuo edessä oleva joulu: entäpä jos muistettaisiinkin vähäosaisia tuttuja tai tuntemattomia. Keinoja on monia, Pelastusarmeijan joulukeräyspadoista välittömään aineellisen tai aineettoman lahjan antamiseen.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille.

Mauri Parantala

Suur-Savon reservipiirit

Toiminnanjohtaja

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.